Królewska Komisja Osadnicza dla Prus Zachodnich i Poznania (1886–1924). Organizacja – pola działania – dyskusja badawcza - Stienen, Daniel Benedikt (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2023)
Założona w 1886 roku Królewska Komisja Osadnicza dla Prus Zachodnich i Poznania uchodzi w opinii publicznej za urząd prowadzący – w nieporównywalnym w stosunku do innych urzędów stopniu – państwową politykę represji wobec mniejszości polskiej w Prusach. Zadaniem Komisji było kupowanie dużych majątków polskich i przekazywanie ich osadnikom niemieckim w celu zwiększenia liczby ludności niemieckiej we wschodnich prowincjach Prus. Artykuł wprowadza w historię tego urzędu oraz badania nad nim.