Piaskarze na Wiśle i ich łodzie (XIX–XX wiek) - Litwin, Jerzy (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2019)
Jednym z zajęć nadrzecznej ludności w XIX i XX wieku było wydobywanie żwiru i piasku z dna rzeki. Do wykonywania tej pracy posługiwano się rożnego typu łodziami i prostymi narzędziami (kaszczorami). Dużym ośrodkiem piaskarstwa wiślanego był odcinek rzeki pomiędzy Warszawą i Czerwińskiem. Zajęcie to zanikło w połowie XX wieku.