Die Polnische Historische Mission in Würzburg in den Jahren 2009–2019 - Skowrońska, Renata (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2019)
Polska Misja Historyczna w Würzburgu w latach 2009–2019 Od 1 września 2009 roku Polska Misja Historyczna, placówka naukowa Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, działa przy Uniwersytecie Juliusza i Maksymiliana w Würzburgu. Głównym celem tego uniwersyteckiego ośrodka jest wspieranie indywidualnych i zbiorowych projektów badawczych w dziedzinie nauk humanistycznych oraz inicjowanie i wspomaganie międzynarodowej wymiany naukowej. Pod przyjazną opieką uczelni würzburskiej może ona kontynuować dotychczasowe projekty, a także podejmować nowe. Niniejszy artykuł przedstawia ostatnie dziesięć lat działalności Misji.