Mönche als Stadtplaner? Hochmittelalterliche Stadtgründungen zwischen profanen und sakralen Konzeptionen - Küntzel, Thomas (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2017)
Minisi jako urbaniści? Pełnośredniowieczne lokacje miast między koncepcjami świeckimi i sakralnymi W artykule omówiono średniowieczne koncepcje urbanistyczne. Poprzez analizę porównawczą ukazano ścisłe powiązania między układem przestrzeni rynków w Hameln, Naumburg i Horní Dvořiště (Czechy). Można to wytłumaczyć wspólnym dla tych ośrodków nawiązaniem do koncepcji Forum Romanum w Rzymie, „nowej Jerozolimy“ oraz świątyni Ezechiela. W XIII wieku plan miasta Naumburg został przez mnichów z cysterskiego opactwa w Pforta oraz w Lubiążu „przeniesiony“ na Kraków, realizacja planu układu rynku odbiegła jednak prawdopodobnie od pierwotnego założenia.