Rund um den Mariendom Der Hildesheimer Kirchenkranz im Mittelalter - Kruppa, Nathalie (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2017)
Wokół Katedry Mariackiej. Wieniec kościołów w Hildesheim w średniowieczu W XI i XII wieku biskupi Hildesheimu rozbudowywali swoje miasto-rezydencję jako civitas sancta. Katedra została wówczas otoczona wieńcem klasztorów i kolegiat. W XIII wieku w obrębie tego pełnośredniowiecznego wieńca świątyń wybudowane zostały kolejne liczne klasztory i kolegiaty, a także kościoły dla świeckich (parafialne). Wokół obszaru immmunitetu katedralnego powstały również liczne szpitale (przytułki). Te dość samodzielne wspólnoty kościelne celebrowały wspólnie święta liturgiczne oraz ważne wydarzenia. Przykładem tego może być przebieg uroczystości pogrzebowych po śmierci biskupa Godeharda (w roku 1038).