Trendy pobożności i reformy religijne w diecezji Würzburg w późnym średniowieczu (około 1300–1525) - Romberg, Winfried (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2016)
Późnośredniowieczna praktyka dewocyjna wyróżnia się zróżnicowanym światem kultu ze stałym instrumentarium praktykowania pobożności, które to praktyki były jednakże dość niestabilne. Dlatego też „ciemne strony“ pobożności, czyli herezje i prześladowania Żydów, były w dużym stopniu oderwane od wydźwięku reformy Kościoła.