Trauma „Pocieszycielek” – czyli o przestępstwach seksualnych japońskich sił zbrojnych podczas wojny w Azji 1937–1945 - Szkudlińśki, Jan (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2025)
Wojskowe opisy stanu wyposażenia wymieniają nie tylko sprzęt techniczny, lecz także inwentarz żywy. Ewidencje prowadzone przez wojska japońskie w latach 1937–1945 obejmowały również tzw. pocieszycielki, pracownicze „stacje pocieszenia” (domy publiczne tworzone przez japońskie siły zbrojne). Kobiety pracujące jako pocieszycielki zatrudniano w stacjach dzięki zachętom, podstępom lub wymuszeniom. „Pocieszycielki” nie dysponowały żadnymi prawami, w tym ochroną ze strony wojskowych. Po wojnie borykające się z problemami fizycznymi i psychicznymi kobiety były poddawane ostracyzmowi ze strony społeczeństwa.