Kwestia charakteru. Bojowniczki z getta warszawskiego, pod redakcją Sylwii Chutnik i Moniki Sznajderman, Wydawnictwo Czarne–Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, Wołowiec–Warszawa 2023, ss. 342 - Mikulska, Anna (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2024)
"Na okładce omawianej publikacji znajdujemy informację, że jest „to pierwsza w Polsce książka, której celem jest odzyskanie pamięci o bojowniczkach z getta warszawskiego”. Pozycja zawiera opowieści o jedenastu żydowskich dziewczynach uczestniczkach powstania w getcie, które stawiły opór Niemcom z bronią w ręku lub bez. Czternaście autorek tekstów składających się na tę publikację to: dziennikarki, pisarki, reporterki, aktywistki oraz współczesne badaczki, których prace dotyczą okresu drugiej wojny światowej a szczególnie Zagłady Żydów. [...]"