Halina Szewczyk z d. Melzacka ps. Halinka, Olga - Skerska, Elżbieta (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2023)
Artykuł o zmarłej w 2021 roku Halinie Szewczyk z d. Melzacka ps. Halinka, Olga, łączniczce i kurierce Komendy Okręgu Pomorskiego Związku Walki Zbrojnej - Armii Krajowej