Działalność kobiet w ramach Obwodu ZWZ–AK Busko. Wybrane przykłady - Trzeskowska-Kubasik, Karolina (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2023)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest omówienie działalności kobiet w ramach Obwodu ZWZ–AK Busko, w południowej części Kielecczyzny. Przedstawiono różne formy ich aktywności: począwszy od łączności, przewożenia broni, amunicji i innych materiałów wojskowych, pomocy Żydom czy też służby sanitarnej. W artykule opisano również represje niemieckie wobec poszczególnych kobiet zaangażowanych w działalność podziemia.