Czy Białoszewsk i miał rację? O matkach czasu wojny - Pawlina, Sebastian (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2023)
Tekst skupia się na kobiecym doświadczeniu drugiej wojny światowej, z naciskiem na role, jakie odgrywały matki. Wychodząc od zdania Mirona Białoszewskiego, który twierdził, że wojna była czasem nawrotu do matriarchatu, autor pokazuje wybrane epizody z historii Warszawy w latach 1939–1945, w których zauważalny jest wpływ matek na funkcjonowanie społeczeństwa. Podkreśla ich rolę w organizowaniu życia codziennego zarówno we wrześniu 1939 r., jak i w Powstaniu Warszawskim. Zaznacza także rolę matek w tworzeniu Polskiego Państwa Podziemnego.