Z relacji uczestników Powstania Warszawskiego (Archiwum WSK) - Rojewska, Anna (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2022)
Zaprezentowano wspomnienia powstańczyń: 1.Joanna Chyła z d. Pyziak ps. Pyzia,14. Warszawska Żeńska Drużyna Harcerska „Biała”, SZSZ Powstanie Warszawskie 2.Maria Kowalewska z d. Biedermann ps. Myszka, mjr NSZ, Powstanie Warszawskie 3.Prof. dr hab. Barbara Otwinowska ps. Witek Błękitny, Baśka, AK Warszawa, 100. Kompania Sztabowa Obw. AK Śródmieście 4. Danuta Przystasz ps. Skiba, ZWZ Santok, ZKC Ruchu „Miecz i Pług”