Listy profesor Zawackiej - Zawacka-Wakarecy, Dorota; Mikulska, Anna; Skerska, Elżbieta; Rojewska, Anna (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2024)
Sejmik Województwa Kujawsko-Pomorskiego ogłosił rok 2024 jako „Rok Kobiet Odważnych”. Decyzja ta opiera się na ważnych wydarzeniach związanych z historią regionu oraz postaciami kobiet, które miały istotny wpływ na rozwój społeczny, kulturalny i naukowy naszego województwa. Jak głosi stanowisko Sejmiku, inspiracją do ustanowienia tego patronatu jest między innymi 115. rocznica urodzin Elżbiety Zawackiej, a „ustanawiając rok 2024 w naszym regionie «Rokiem Kobiet Odważnych Województwa Kujawsko-Pomorskiego», oddajemy hołd wszystkim kobietom”, czytamy w stanowisku Sejmiku. My niezmiennie chcielibyśmy oddać hołd założycielce Fundacji, Elżbiecie Zawackiej. tym razem pragniemy pokazać Jej postać i działanie poprzez korespondencję, jaką prowadziła z ludźmi na całym świecie, zwłaszcza z Kombatantkami i Kombatantami. Pani Profesor pisała bardzo dużo listów, wszystkie były odnotowywane w dzienniku podawczym. Pamiętam moje zdziwienie, kiedy na święta Bożego Narodzenia, w połowie lat osiemdziesiątych otrzymała prawie sto kartek i listów z życzeniami.