Szewce 1944. Spektakularne zwycięstwo Armii Krajowej - Wójcik, Bartosz (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2024)
Kielecczyzna była jednym z głównych ognisk walki zbrojnej oddziałów Armii Krajowej podjętej w ramach akcji „Burza”. Przebieg wielu ze stoczonych tam starć znany jest jednak głównie z meldunków i relacji polskich, na ogół wyolbrzymiających skalę własnych sukcesów, co potwierdzają zachowane dokumenty różnych struktur Wehrmachtu. W świetle tych ostatnich przypadkiem szczególnym był jednak kilkugodzinny bój stoczony18 IX 1944 r. pod miejscowością Szewce. Nigdy wcześniej w konfrontacji z oddziałami zbrojnymi Polskiego Państwa Podziemnego Niemcy nie ponieśli jednorazowo równie dotkliwych pod względem ilościowym strat. Nigdy bilans walk nie był też tak jednostronny.