Pomorzanie w Wehrmachcie - Sziling, Jan (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2024)
Sprawa wcielania ludności pomorskiej do sił zbrojnych III Rzeszy wciąż jest żywym tematem wśród mieszkańców Pomorza. Skutki tego naboru ludność pomorska odczuwała jeszcze przez wiele lat po drugiej wojnie światowej. Środkiem pozwalającym wcielać Polaków do Wehramchtu była niemiecka lista narodowościowa (Deutsche Volksliste, DVL). Szacuje się, że do stycznia 1944 r. pod przymusem wpisano do III grupy 725 000 Polaków. Wielu z nich próbowało uchylać się od służby w armii okupanta, niejednokrotnie też dezerterowali, bądź też byli i tacy, którzy przed służbą w Wehrmachcie prowadzili antyniemiecką działalność konspiracyjną, którą kontynuowali po wcieleniu do nieprzyjacielskiej armii.