Wspomnienie. Ruta Czaplińska (1918–2008) - Rojewska, Anna (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2025)
Wspomnienie o Rucie Czaplińskiej, żołnierzu Armii Krajowej ppor. szef łączności KG-NZW ps. "Ewa", więźniarce politycznej.