Partyzanci „Świerków” - Skerska, Elżbieta (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2025)
W grudniu 2024 r. podczas prac archeologicznych prowadzonych na terenie Wdeckiego Parku Krajobrazowego pracownicy Parku odkryli pozostałości po obozie oddziału Partyzanckiego [OP] AK kryptonim „Świerki” („101”), którego dowódcą był Alojzy Bruski ps. Grab. Oddział „Grab” przejął od Stefana Gussa ps. Dan, organizatora i dotychczasowego dowódcę „Świerków” z rozkazu ppłk. Jana Pałubickiego, komendanta Okręgu Pomorskiego AK. W 1944 r. oddziały partyzanckie AK operujące w Borach Tucholskich, a więc „Świerki” wraz z OP krypt. „Jedliny” („102”) Jana Sznajdera ps. Jaś-Dąb i OP krypt. „Szyszki” („103”) Jana Szalewskiego ps. Soból utworzyły Zgrupowanie Partyzanckie AK o krypt. „Cisy”, „Bory” („100”). Dowódcą Zgrupowania został ppor. Alojzy Bruski ps. Grab. Na artykuł składają się fragmenty relacji i wspomnień byłych partyzantów oddziału.