Traumpunkt – Krasnodolsk. Doświadczanie traumy zbiorowej, próba zrozumienia - Panto, Dmitriy (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2025)
Przedstawiony tekst, oparty na metodologii badań nad traumą oraz osobistym oświadczeniu autora, pokazuje, jak można skutecznie pracować z własnym doświadczeniem traumatycznym. Dzięki szczegółowej analizie czytelnik poznaje różne kategorie traumy – indywidualnej, zbiorowej i międzypokoleniowej – które były obecne w społecznościach i rodzinach dotkniętych deportacjami. Autor udowadnia, że świadoma praca z traumą pozwala nie tylko zrozumieć jej mechanizmy, lecz także przerwać przekaz międzypokoleniowy. W efekcie tekst staje się praktycznym przewodnikiem po procesie zdrowienia z dziedzictwa historycznych zranień.