Słowo od redaktora - Marszalec, Janusz (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2025)
74 numer „Biuletynu” poświęcony jest tej przeciąganej od 80 lat żałobie i kolejnym strategiom jej przezwyciężenia. Na rocznicę zakończenia wojny m.in. spojrzymy oczami dzieci i kobiet – bohaterów wystawy „LAS – schronienie ofiar, kryjówka zbrodni”, prezentowanej w 2024 i 2025 r. w Muzeum II Wojny światowej w Gdańsku. Perspektywę tę przybliża Agnieszka Bacławska-Kornacka, jedna z kuratorek tej nagradzanej ekspozycji. Pisze o łagodzeniu wojennych traum, bo przecież ostateczne zapomnienie i wyleczenie nie jest możliwe...