Ta wojna zmieni wszystko... Obraz I wojny światowej w literaturze wspomnieniowej kobiet. Wybór tekstów źródłowych, opracowały Aneta Niewęgłowska, Ilona Zaleska, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2022, ss. 446 - Kromp, Dorota (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2024)
"Nakładem Wydawnictwa Naukowego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika ukazało się niezwykle interesujące opracowanie źródłowe prezentujące obraz pierwszej wojny światowej w całości oparty na źródłach kobiecej literatury wspomnieniowo-pamiętnikarskiej – wspomnieniach, pamiętnikach, dziennikach i autobiografiach – w większości wydanych drukiem, ale także relacjach nieopublikowanych lub wydanych fragmentarycznie. Historiografia ostatnio coraz bardziej docenia wartość źródłową przekazów wspomnieniowych i pamiętnikarskich, także kobiecych, większą uwagę w pokazywaniu wojny zwraca się też na problematykę społeczną, na codzienność wojenną. Książka ta pokazuje, że wojna „to nie tylko męska rzecz”, że kobiety były jej bezpośrednimi uczestniczkami. [...]"