Pamięci Profesora Mieczysława Wojciechowskiego - Chrzanowski, Bogdan (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2024)
"W 2022 r. ponieśliśmy też inną bolesną stratę – dokładnie 30 XII 2022 r. odszedł prof. dr hab. Mieczysław Wojciechowski. Urodził się 6 X 1934 r. w Starogardzie. Po ukończeniu studiów w 1957 r. na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu rozpoczął pracę w Instytucie Historii i Archiwistyki, gdzie pracował do 2008 r. W 1962 r. uzyskał tytuł doktora historii, a w 1979 r. – doktora habilitowanego. Od 1988 r. profesor nadzwyczajny nauk humanistycznych. Po trzech latach w 1991 r. – profesor zwyczajny. Na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika pełnił różne funkcje: m.in. prodziekana Wydziału Humanistycznego, dyrektora Instytutu Historii i Archiwistyki, kierownika Zakładu Historii Polski i Powszechnej 1918–1944/45. W latach 1990–1994 sprawował funkcję prezesa Polskiego Towarzystwa Historycznego w Toruniu. Był też przewodniczącym Komisji Historii Stosunków Międzynarodowych przy Komitecie Nauk Historycznych PAN. Członek wielu komisji, komitetów i towarzystw naukowych zarówno w kraju, jak i za granicą [...]. Odznaczony Medalem Komisji Edukacji Narodowej (1986), Medalem za zasługi dla rozwoju UMK (1999), Krzyżem Oficerskim Odrodzenia Polski (1999). Wielokrotnie wyróżniany."