Duże emocje, poważne zarzuty Kulisy konfliktu o upamiętnianie Tajnej Organizacji Wojskowej „Gryf Pomorski” - Jasik, Mateusz (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2024)
W ostatnich latach XX wieku temperatury nabrał spór wokół historii Tajnej Organizacji Wojskowej „Gryf Pomorski”. Najbardziej zapalnym punktem dyskusji do dziś pozostaje ocena dwóch liderów tej organizacji: Józefa Dambka i por. Józefa Gierszewskiego. Ich konflikt skutkujący m.in. zabójstwem Józefa Gierszewskiego do dziś budzi bardzo ostre spory i wiąże się z poważnymi oskarżeniami wysuwanymi również pod adresem członków Polskiego Państwa Podziemnego spoza pomorskiej konspiracji. Konflikt o pamięć i upamiętnianie znajdują swoje odzwierciedlenie w dokumentach, gazetach i czasopismach, a nawet na sali sądowej.