Żegnamy profesora Stanisława Salmonowicza - Chrzanowski, Bogdan (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2024)
Profesor nauk prawnych Stanisław Salmonowicz urodził się 9 XI 1931 r. w Brześciu nad Bugiem. Był historykiem prawa i administracji. Specjalizował się także w historii nowożytnej. W 1960 r. na Uniwersytecie Warszawskim obronił pracę doktorską, uzyskując stopień doktora nauk prawnych, a sześć lat później w 1966 r. na Uniwersytecie Jagiellońskim stopień doktora habilitowanego nauk prawnych. Od 1983 r. był profesorem nadzwyczajnym, a od 1989 r. – profesorem zwyczajnym. [...] Profesor S. Salmonowicz wykształcił liczne pokolenia historyków i prawników. Posiadał ogromną wiedzę z zakresu historii i prawa. Był jednym z najwybitniejszych historyków prawa w Europie.