Słowo od redaktora - Marszalec, Janusz (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2023)
24 maja 2022 r. doszła do nas wiadomość o śmierci profesora Stanisława Salmonowicza. [...] Przypominamy też kunszt Stanisława Salmonowicza jako historyka, prezentując dwa publikowane już na łamach „Biuletynu” artykuły [...] Rok 2022 był naznaczony stratą nie tylko z powodu śmierci Stanisława Salmonowicza. W przedostatnim dniu roku odszedł inny wybitny toruński historyk i przyjaciel Fundacji – prof. Mieczysław Wojciechowski. [...]