„Pytały, czemu malujemy paznokcie i włosy na żółto”. O życiu codziennym w fabryce amunicji Hasag w Skarżysk u-Kamiennej z persp ektywy żydowsk ich robotnic przymusowych - Bartnicka, Alicja (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2023)
Państwowa Fabryka Amunicji w Skarżysku-Kamiennej, która tuż po wybuchu drugiej wojny światowej została przejęta przez niemiecki koncern Hasag z Lipska, w latach okupacji produkowała broń i amunicję na rzecz Wehrmachtu. W Skarżysku, podobnie jak w wielu innych tego typu miejscach na terenie Generalnego Gubernatorstwa, niemieckie władze wykorzystywały pracę Żydów, których zmuszano do nieludzkiego wysiłku i egzystencji w koszmarnych warunkach sanitarno-bytowych. Celem niniejszego artykułu jest próba nakreślenia charakterystyki obozowej codzienności, przy szczególnym uwzględnieniu perspektywy żydowskich robotnic przymusowych.