Stefan Raszeja - mój profesor i mój mentor. Wspomnienie - Rakowski, Wojciech (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2022)
10 III 2021 r. odszedł wspaniały człowiek i „piękny umysł” – prof. dr hab. n. med. mjr w st. spocz. Stefan Raszeja (ps. Jaguar, Major), doktor honoris causa Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Był wieloletnim prorektorem i rektorem Akademii Medycznej w Gdańsku (obecnie Gdański Uniwersytet Medyczny), ostatnim żyjącym partyzantem Gryfa Kaszubskiego – Gryfa Pomorskiego.