Jan Bytnar „Rudy” w świetle relacji Danuty Kaczyńskiej „Leny” (przyczynek do sporu o religijność harcerzy) - Stopczyński, Waldemar (Biuletyn Fundacji Generał Elżbiety Zawackiej, 2022)
Wiążąc aktualny spór w Związku Harcerstwa Polskiego o stosunek jej członków do religii z podobnym konfliktem z lat trzydziestych XX w., artykuł przedstawia dwa fragmenty relacji Danuty Kaczyńskiej „Leny” dotyczące Jana Bytnara „Rudego”. Pierwszy dotyczy przyczyny śmierci odbitego w trakcie akcji pod Arsenałem „Rudego”, którą zdaniem „Leny” powołującej się na Jana Wuttke „Czarnego Jasia” było podanie trucizny na Pawiaku. Drugi fragment zostaje zestawiony w artykule z opowiadaniem Danuty Kaczyńskiej pt. Spowiedź, które okazuje się utworem z kluczem. Bohater opowiadania Bitek, który w relacji „Leny” jest „Rudym”, odrzuca chrześcijaństwo i religię w ogóle jako źródła etycznych motywacji. Ze względu na osobę autorki relacji i opowiadania poruszonych we fragmentach kwestii nie należy ignorować.