Przekształcenia morfologiczne obszaru byłego getta łódzkiego - Pupar, Tadeusz (Studia Geohistorica, 2026)
Artykuł porusza tematykę przekształceń morfologicznych na terenie łódzkiego getta, które funkcjonowało jako obóz pracy przymusowej dla ludności żydowskiej w latach 1940–1944. Autor analizuje ewolucję przestrzeni miejskiej na tym obszarze, opierając się na pojęciach morfologii miasta oraz morfogenezy. Badania obejmują okres od formowania się jednostek morfologicznych do 2024 roku. Kluczowym celem było ustalenie, jak przekształcenia osadnicze, społeczno-gospodarcze i polityczne wpłynęły na obecny kształt terenu byłego getta. Zastosowano metody rekonstrukcji kartograficznej i analizy planu miasta w oparciu o źródła archiwalne, które pozwoliły na identyfikację poszczególnych okresów osadniczych. Artykuł rozszerzono o stratygrafię osadniczą i wydarzenia, które są odniesieniem do procesu przekształceń morfologicznych.