Kościoły parafialne w przestrzeni nowo lokowanych miast województwa lubelskiego w XVI i XVII wieku - Mącik, Hubert (Studia Geohistorica, 2026)
Artykuł omawia sposoby sytuowania kościołów parafialnych w miastach województwa lubelskiego w XVI–XVII w. Analizuje typy relacji kościół–miasto, znaczenie świątyni jako dominanty krajobrazowej oraz ewolucję praktyk urbanistycznych.