Środowiskowa biografia lasu Ashdown (słynnego domu Kubusia Puchatka). Brian Short i jego Turbulent Foresters - Popek, Joachim (Studia Geohistorica, 2025)
Celem artykułu jest ocena sposobu analizy historii lasu Ashdown pod względem środowiskowym, jaką przeprowadził Brian Short w publikacji „Turbulent Foresters”. A Landscape Biography of Ashdown Forest. Na gruncie jego wielowątkowej narracji możliwe było wejście w polemikę i porównanie podejścia autora do argumentów zawartych pracach Giacomo Bonana czy Paula Warde’a. Głównym elementem artykułu jest natomiast omówienie dwóch eksponowanych perspektyw – analizy wpływu agentów na funkcjonowanie Ashdown oraz dyskusja wokół koncepcji funkcjonowania commons i konfliktów społecznych obecnych w lesie Kubusia Puchata.