Literatura odkrywkowa. Współczesne teksty humanistyczno-środowiskowe i ich rola w odczytywaniu przestrzeni poprzemysłowych - Legan, Zuzanna (Studia Geohistorica, 2025)
Za pomocą recenzji porównawczej wskazuję na literaturę, która badając źródła polskiej nowoczesności, wychodzi poza dotychczasowy podział gatunkowy na literaturoznawstwo, historiografię czy geografię historyczną ku formie najbardziej zbliżonej do problematyki z zakresu antropologii krajobrazu. Omawiane publikacje odpowiadają na potrzebę głębszego prześledzenia tzw. industrial scars i różnych wymiarów doświadczenia, którym była dziewiętnastowieczna rewolucja przemysłowa i jej wpływ na środowiska przyrodnicze, przede wszystkim w miastach Polski i Europy. Dodatkowo, osadzając te publikacje w nurcie humanistyki środowiskowej i rozwijanych tam studiów nad ekokatastrofą, analizuję metodę czytania przestrzeni, która odwzorowuje te nowe, kształtujące się, geohistoryczne narracje i praktyki pisania.