Schematyzmy diecezjalne z lat 1938–1939 jako źródło do badań nad parafiami zakonów męskich w Polsce. Analiza statystyczna, baza danych i aplikacja internetowa - Kozyrski, Robert (Studia Geohistorica, 2025)
Schematyzmy diecezjalne są ważnym źródłem do badań nad strukturami Kościoła katolickiego. W artykule do odtworzenia sieci parafii zakonnych wykorzystano wykazy z lat 1938–1939. Ich zawartość została przeniesiona do bazy danych. Na jej podstawie powstała aplikacja internetowa (mapa), dostępna pod adresem: https://geo-ecclesiae.kul.pl/latin-church-1938/. Dzięki użytym narzędziom cyfrowym udało się dokonać analizy geostatystycznej i dokonano interpretacji uzyskanych wyników.