Ze studiów nad Karolem Perthéesem - Rutkowski, Henryk (Studia Geohistorica, 2025)
W związku z zespołowym projektem badań nad działalnością Karola Perthéesa autor porusza trzy zagadnienia. Uzasadnia kwestionowany ostatnio pogląd, że kartograf był synem naturalnym Hermana Keyserlinga, rosyjskiego dyplomaty rodem z Kurlandii, omawiając w nawiązaniu do tego pierwsze ćwierćwiecze życia. Rozważa sprawę wizerunku Perthéesa na wybranych obrazach jego teścia Bernarda Bellotta. Na koniec analizuje plebańskie opisy parafii diecezji krakowskiej, które we fragmentach zachowały się wśród szkiców kartograficznych Perthéesa.