Zasięg kontaktów społecznych na polskiej wsi w XVIII wieku. Przykład parafii Rzezawa - Kuc, Patryk (Studia Geohistorica, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie szacunków dotyczących zasięgu przestrzennego kontaktów mieszkańców wsi polskiej w XVIII w. Zjawisko to zaprezentowano na przykładzie parafii Rzezawa, która w badanym okresie obejmowała kilka wsi położonych na północny wschód od Bochni. Podczas przygotowywania analiz wykorzystano akta metrykalne oraz księgę zapisów i transakcji gruntowych. Wyniki analiz sugerują, że horyzont geograficzny społeczności lokalnych był niewielki. Większość interakcji odbywała się w granicach parafii czy kompleksu własnościowego. Wszelkie kontakty na znacznie większe odległości były wyjątkami, być może związanymi z aktywnością społeczno-gospodarczą lokalnych elit.