Przestrzenne zróżnicowanie wysokości cen żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa na terenie Królestwa Polskiego w lustracjach królewszczyzn z lat 1564–1565 - Boroda, Krzysztof (Studia Geohistorica, 2020)
Artykuł jest analizą przestrzennego rozmieszczenia cen czterech zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa) opracowanego na podstawie informacji zawartych w lustracjach majątków królewskich. Porusza także problem ich wiarygodności. Zgromadzone dane obejmują całe terytorium Królestwa Polskiego w granicach sprzed 1569 r. oraz włączone do niego w 1569 r. Podlasie.