Miejsce Instytutu Historii PAN w przyszłych badaniach geograficzno-historycznych w Polsce - Słoń, Marek (Studia Geohistorica, 2020)
Zakład Atlasu Historycznego kończy serię map szczegółowych ziem polskich Korony w XVI w. Wraz z zespołem słownika historyczno-geograficznego ziem polskich w średniowieczu jest ważnym na świecie ośrodkiem badań geograficzno-historycznych oraz edytorstwa i refleksji metodologicznej. Jego przyszłość zależy od profilu badawczego Instytutu Historii PAN. Jeżeli priorytetem nie staną się wieloletnie zespołowe projekty łączące prace dokumentacyjne ze ściśle badawczymi – grozi mu likwidacja.