Polskojęzyczny globus wydany w okresie międzywojennym w Leningradzie (Petersburg) – pomoc dydaktyczna czy narzędzie polityczne? - Taborska, Małgorzata (Studia Geohistorica, 2026)
Unikatowy polskojęzyczny globus z Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego opublikowała Pierwaja Kartograficzeskaja Fabrika Wsiesojuznogo Kartograficzeskogo Triesta w Leningradzie (Petersburg) jako pomoc dydaktyczna dla polskich okręgów w ZSRR. Został przywieziony do Krakowa przez siostry nazaretanki podczas repatriacji po drugiej wojnie światowej. Mapa jest fizyczna, z dość ubogą warstwą tematyczną, wyakcentowane są treści przedstawiające rozwój gospodarczy i przemysłowy ZSRR. Przeanalizowano polityczne znaczenie globusa.