Cyfrowa reinterpretacja mapy Warszawy z 1856 r. w celu pogłębienia wiedzy historycznej i umiejętności orientacji przestrzennej - Kaczorowski, Jakub (Studia Geohistorica, 2026)
Artykuł stanowi krytyczną reinterpretację planu Warszawy i okolic z 1856 r. Zamiast traktować dawne mapy jako dziedzictwo statyczne, edycja map jest przedstawiona jako praktyka interpretacyjna łącząca analizę semantyczną i wizualne przeprojektowanie. W rezultacie powstaje ustrukturyzowana wersja mapy mająca na celu promowanie umiejętności interpretacji struktur przestrzennych i zaangażowania społecznego. Artykuł proponuje uniwersalną metodykę, a jednocześnie prezentuje refleksję na temat wyzwań związanych z edycją map dawnych w humanistyce cyfrowej.