Uwarunkowania rozwoju sieci zborów luterańskich w Wielkopolsce w XVI–XVII wieku - Napierała, Joanna (Studia Geohistorica, 2026)
Niniejszy artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytanie o przyczyny pojawienia się i rozwoju zjawiska, którym była w XVI w. reformacja, na terenie Wielkopolski właściwej. Jej bezpośrednim skutkiem było powstanie wyznania luterańskiego, rozwój jego struktur kościelnych i administracji terytorialnej. Analizie poddane zostały czynniki o charakterze geograficznym, mentalnym, społecznym i politycznym, co pozwala na ukazanie szerokiego kontekstu sprzyjającego zaistnieniu tego zjawiska.