GISta Hungarorum – zintegrowana i wizualizowana baza danych HGIS na poziomie gminnym dotycząca Królestwa Węgier i państw, które powstały w wyniku jego rozpadu (1330–2010) - Demeter, Gábor; Romhányi , Beatrix F.; Simon, Éva Szepesiné; Pénzes , János; Papp , István; Horbulák , Zsolt; Bagdi, Róbert (Studia Geohistorica, 2026)
Projekt GISta Hungarorum (2014–) ma na celu zebranie, zintegrowanie i wizualizację seryjnych źródeł danych dotyczących osadnictwa od XIV do XXI w. na terenie dawnego Królestwa Węgier i Chorwacji (12 500 osad, 300 000 km kw.), częściowo opublikowanych w Internecie przez Archiwum Narodowe Węgier, a częściowo niepublikowanych, w formie bazy danych przestrzennych (http://gistahungarorum.abtk.hu). Ten projekt łączy badania historyczne i nowoczesne planowanie terytorialne dzięki wykorzystaniu systemu GIS i oferuje nowe spojrzenie na badanie nierozstrzygniętych kwestii historycznych poprzez setki tematycznych kartogramów i analizę statystyczną 10 milionów rekordów w bazie danych.