Warunki środowiskowe na obszarze Polski w okresie tworzenia się państwowości polskiej i metody badania ich przemian - Kaniecki, Alfred (Studia Geohistorica, 2026)
Niedokończony przez autora artykuł analizuje warunki środowiskowe na ziemiach polskich w okresie kształtowania się państwowości. Omawia wpływ zmian klimatu i antropopresji na krajobraz od postglacjału po wiek X oraz metody ich rekonstrukcji – od analiz geologicznych i palinologicznych po badanie źródeł pisanych i kartograficznych. Podkreśla potrzebę interdyscyplinarnego podejścia, łączącego nauki przyrodnicze i humanistyczne, dla pełnego obrazu relacji człowieka ze środowiskiem.