O niedokończonej pracy Alfreda Kanieckiego - Makohonienko, Mirosław; Gochna, Michał (Studia Geohistorica, 2026)
Artykuł przedstawia sylwetkę i dorobek prof. Alfreda Kanieckiego, wybitnego hydrologa i geografa historycznego z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, oraz omawia Jego niedokończoną pracę dotyczącą warunków środowiskowych Polski w okresie kształtowania się państwowości. Analizuje koncepcje badacza, Jego podejście holistyczne i znaczenie dla rozwoju geografii historycznej, a także wyjaśnia okoliczności publikacji nieukończonego maszynopisu.