Zniszczenia wojenne i ich wpływ na krajobraz kulturowy województwa pomorskiego w 1945 roku - Ławniczak, Remigiusz (Studia Geohistorica, 2025)
W wyniku okupacji niemieckiej Pomorza i Kujaw podczas II wojny światowej oraz działań wojennych niemiecko-sowieckich w 1945 r. zniszczeniu uległa zabudowa (mieszkalna, gospodarcza, przemysłowa, sakralna) oraz elementy małej architektury (upamiętnienia, pomniki). Niniejszy artykuł opisuje skalę zniszczeń z uwzględnieniem teorii krajobrazu kulturowego na obszarze powojennego województwa pomorskiego ze stolicą w Bydgoszczy w 1945 r. W wielu miejscach budynki zostały zrekonstruowane, ale w niektórych krajobraz kulturowy został zmieniony na zawsze.