Lindleyowski plan Warszawy (1:2500) jako narzędzie wspomagające zrozumienie stopnia zachowania przestrzeni miejskiej - Słomska-Przech, Katarzyna (Studia Geohistorica, 2024)
Głównym przedmiotem zainteresowania autorki artykułu jest plan Lindleyów w skali 1:2500 (1897–1901), będący jednym z rezultatów prac kartograficznych podjętych w związku z rozwojem sieci kanalizacyjnej i wodociągowej w Warszawie. Plan jest podstawą prezentowanej edycji działek miejskich. Uzyskane dane przestrzenne pozwoliły na porównanie stabilności granic działek miejskich od przełomu XIX i XX w. z obecnymi danymi geodezyjnymi.