Miasta w Atlasie historycznym Polski XVI wieku - Noga, Zdzisław (Studia Geohistorica, 2023)
Artykuł zawiera analizę zakończonej edycji ośmiu tomów Atlasu historycznego Polski. Mapy szczegółowe XVI wieku z perspektywy historii miast. Przy omawianiu map głównych i komentarzy zwrócono uwagę na kryteria kwalifikacji osiedli do kategorii miast, nie tylko prawnoustrojowe, ale również funkcjonalne. Osobne miejsce poświęcono opublikowanym planom 34 miast i komentarzom do nich. Stwierdzono zachowanie ciągłości metodologicznej i w miarę jednolitego kwestionariusza badawczego w tomach, które ukazywały się w latach 1958– 2021. Seria ukazała się też jako wydanie zbiorcze (2021) i anglojęzyczne (2014).