Religie i wyznania w Atlasie historycznym Polski XVI wieku - Szady, Bogumił (Studia Geohistorica, 2023)
Artykuł zawiera charakterystykę treści dotyczących struktur religijnych oraz metod ich prezentacji w programie „Atlasu historycznego Polski”. Identyfikuje przyczyny oraz opisuje okoliczności zmian w ujmowaniu tematyki wyznaniowej w poszczególnych fazach rozwoju projektu atlasowego. Ukazuje różne ścieżki rozwojowe AHP, kształtowane przez dyskusje wokół roli kartografii historycznej oraz historii społeczno-religijnej, które wpływały na sposób ujęcia problemów religijnych w programie i serii wydawniczej AHP.