Wprowadzenie - Słoń, Marek (Studia Geohistorica, 2023)
3 czerwca 2022 r. w Instytucie Historii im. Tadeusza Manteuffla PAN odbyła się konferencja podsumowująca serię wydawniczą Atlas historyczny Polski. Mapy szczegółowe XVI wieku. Jej organizatorem był Zakład Atlasu Historycznego. Zapraszając referentów, staraliśmy się objąć tematyką obrad najważniejsze zagadnienia dotyczące programu „Atlasu historycznego Polski”: jego genezę, tematy religijne, demograficzne, dzieje miast i sieci osadniczej, wreszcie pespektywy dalszego rozwoju. Ostateczny program wystąpień był zgodny ze spisem treści w niniejszym dziale. Publikowane tu teksty nie odzwierciedlają natomiast dokładnie wypowiedzi ustnych, są obszerniejsze, co w niektórych przypadkach skutkuje innym rozłożeniem akcentów i korektą postawionej tezy w stosunku do głosu na konferencji.