Schematy zakwaterowania Korpusu Kadetów. Opracowanie i cyfrowa edycja - Ziółkowska-Krzywda, Joanna (Studia Geohistorica, 2022)
W artykule omówiono zagadnienia dotyczące przestrzeni tzw. koszar kazimierzowskich należących do Szkoły Rycerskiej. Jego celem jest opracowanie cyfrowej edycji Schematów zakwaterowania Korpusu Kadetów (Muzeum Wojska Polskiego, sygn. 7634/c–7636/c). Źródła dają nowe perspektywy w zrozumieniu funkcjonowania i życia codziennego tej instytucji. W edycji wykorzystano narzędzia typowe dla źródeł pisanych (transliteracja, modernizacja, budowa aparatu krytycznego) i za pomocą wektoryzacji uzupełniono aplikację internetową.