Toponomastyka w warsztacie badawczym geografii historycznej - Kowalczyk-Heyman, Elżbieta (Studia Geohistorica, 2022)
Artykuł, pierwotnie planowany jako rozdział w podręczniku z geografii historycznej, przeznaczony jest głównie dla historyków i archeologów zajmujących się osadnictwem. Autorka przypomina dzieje badań toponomastycznych w Polsce oraz istniejące klasyfikacje nazw miejscowych, wodnych i terenowych. Zwraca uwagę na pułapki nazewnicze, które czyhają na badaczy, przywołując jednocześnie przykłady poprawnych, ale i z gruntu błędnych interpretacji nazw, np. w badaniach nad obronnością ziem polskich, zasięgiem osadnictwa plemiennego czy odtwarzaniem sieci drogowej.