Stan i perspektywy badań geograficzno-historycznych w Polsce. Cyfrowe edycje map dawnych - Panecki, Tomasz (Studia Geohistorica, 2020)
Celem autora było scharakteryzowanie cyfrowych edycji map dawnych. Pojęcie to zostało zdefiniowane w artykule jako „cyfrowa reprezentacja krytyczna zabytku kartograficznego”. Do zabiegów edycyjnych należą przygotowanie skanu mapy i jej kalibracja, a także opracowanie bazy danych przestrzennych, aplikacji webGIS oraz komentarza edytorskiego. W tekście wskazano także na duże możliwości rozwoju edytorstwa cyfrowego źródeł kartograficznych.